x
Weboldalunk használatával jóváhagyja a Cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint.
Termékek Menü

Tüzes, forró, maró - óvja gyerekét az égési sérülésektől

Az égés a kisebb bibiktől a komoly sérülésekig előfordulhat a gyermekek életében, és egyike a legveszélyesebb baleseteknek. Ezért jobban tesszük, ha igyekszünk megelőzni a bajt.

Az égéssel kapcsolatos balesetek leggyakrabban csecsemőkortól bölcsődés korig fordulnak elő, mivel ebben a korban a kicsik előszeretettel utánoznak mindent és mindenkit, nincs veszélyérzetük és mindent fel akarnak fedezni. Ezzel szemben viszont még elég ügyetlenek. Az égés szempontjából a gyermek számára a legveszélyesebb a konyha, a fürdőszoba és a kert.

 

Tippek, amikkel elkerülhető a baj:

1. Soha ne vegye ölbe a gyermeket, miközben forró italt iszik, mert a kicsik gyorsan és váratlanul mozognak! Az újszülöttnek, fiatal csecsemők bőre sokkal érzékenyebb, mint a felnőtté.  Így már 40°C hőmérsékletű ital elegendő ahhoz, hogy forrázásos égési sérülést okozzon.

2. Tudatosítsa a kisgyerekekben, hogy a konyha nem játszótér,  azaz nem lehet labdázni, ugrálni és szaladgálni! Fokozottabban kell ügyelni, ha több gyermek is van a családban.

3. Mindig győződjön meg arról, hogy a tűzhely stabilan áll, és nem borul fel akkor sem, ha az esetleg rácsimpaszkodik egy "rosszcsont" a sütő ajtajára!

4. Minden edényt a fülével befelé tegyen a tűzhelyre és inkább a belső főzőhelyeket használja! Ne felejtse el, hogy a sütőből kiszálló gőzök is súlyos égési sérülést okozhatnak!

5 A konyhai pultra helyezett forró ételeket, levessel teli edényeket és poharakat könnyen magukra ránthatják a kisgyermekek. Soha ne hagyja ezért ezeket olyan helyen, ahol elérhetik!

6. Az ünnepek különösen veszélyes időszakok. Ilyenkor általában nagy lázban van az egész család, fokozottabb a hangulat és a figyelem is jobban megoszlik. A nagy sürgés-forgásban ezért soha ne tévessze szem elől az apróságokat. A forró leveseket és edényeket mindig helyezze előlük biztonságba!

7. A fürdés a legtöbb gyermeknek a nap tetőpontja. Pancsolni nagyszerű, de feltétlenül ellenőrizze a víz hőfokát, mielőtt a gyereket a kádba teszi!

8. Mindenképpen állíttassa be a bojlert úgy, hogy az apróságok még véletlenül se tudjanak annyira meleg vizet engedni a csapból, ami komoly sérülést okoz!

9. Fürdésnél, zuhanyozásnál mindig a hideg-vizes csapot nyissa meg először, és csak ezután jöjjön a meleg vizes csap. A csapokat természetesen ezzel ellentétes sorrendben kell elzárni!

10. A kisgyermeket sohase hagyja magára a fürdőszobában!

11. Kontakt-égésekről akkor beszélünk, ha a bőr valamilyen izzó tárgyhoz ér. Ez lehet a vasalótól kezdve a hajsütő vason át a kályháig bármi, ami meleg. Ezért fontos, hogy ne hagyja ezeket őrizetlenül olyan helyen, ahol a kicsik is hozzáférhetnek!

12. Az elektromos égések a háztartásokban is előfordulhatnak. A nem használt konnektorokat ezért szerelje fel dugaszolóval! Nyári időszakban előfordul, hogy kamasz fiúk és lányok kalandvágyból  felmásznak a villamos távvezeték oszlopokra vagy a vonatok tetejére. Ekkor a súlyos égési sérülések mellett az elektromos sokk miatt nagy magasságból is lezuhanhatnak, ami töréseket, belső sérüléseket okozhat.

 

13. A tűz, a láng a kisgyermeket is elvarázsolja, és elkezdhetnek „tüzeskedni”. A gyermeket ilyenkor véletlenül se hagyja magára!

14. A háztartási tisztítószerek között sok veszélyes anyag található, mint például a maró savak és lúgok, amelyek komoly vegyi égéseket okozhatnak. Ezeket ezért jó magasan, lezárt szekrényben tartsa, lehetőleg gyermekzáras üvegekben! Ha tisztítószereket használja őket, a gyermek ne tartózkodjon ugyanabban a légtérben, és takarítás után jól szellőztess ki!

 

Forrás: Bethesda Gyermekkórház

http://www.egeszseg.hu/cikk/meleg-tuzes-forro-kicsi-gyerektol-tavol-tartando