x
Weboldalunk használatával jóváhagyja a Cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint.
Termékek Menü

​Pelenka, a réges-régi

A pelenka jó nedvszívó képességű alsóruházat, melyet általában olyan személyek viselnek, akik életkoruknál vagy egészségi állapotuknál fogva nem képesek kontrollálni vizelési, illetve ürítési ingereiket. Ide tartozhatnak a kisbabák, egyes fogyatékkal élők, illetve az inkontinenciában szenvedők.

Esetenként előfordul az is, hogy olyanok viselnek pelenkát, akik olyan speciális helyzetben vannak, ahol nem áll módjukban felkeresni a mellékhelyiséget, vagy ez esetleg nincs engedélyezve számukra. Ilyenek lehetnek például: Őrök, akik nem hagyhatják el posztjukat. Búvárok, akik hosszú órákon keresztül vannak a víz alatt búvárfelszerelésükben. Asztronauták az űrhajó fel- és leszállásakor, amikor hosszú órákra kénytelenek a helyükön maradni, biztonsági okokból; valamint az űrjárműveken kívül teljesített űrséta idején. A gyermekek másfél- és négy éves koruk között általában már szobatisztává válnak, és a továbbiakban nincs szükségük pelenkára, ám vannak gyermekek, akiknek még nyolc éves korukban is problémájuk van a vizelettartással. Az ilyen problémának számtalan oka lehet, például nem megfelelő mennyiségben termelt antidiuretikus hormon, az, hogy a gyermek a kis mennyiségű vizeletet nem képes megfelelően kezelni, illetve érzelmi okok is közrejátszhatnak, de ez jóval kevésbé gyakori, mint a közvélekedés ezt hiszi. Néha még idősebb gyermekeknek is szükségük lehet pelenkára, például utazásoknál.

Ezen gyermekek számára speciális, nagyméretű pelenkákat fejlesztettek ki, illetve olyanokat, amelyek külsőre alsónadrágnak tűnnek, és kezelésükhöz nincs szükség tűzésre, vagy közvetlen szülői segítségre. A textilpelenka nedvszívó képessége növelhető extra betétek segítségével. Egy nagyon vastag pelenka ugyanakkor akadályozhatja a gyermeket a szabad mozgásban, de ha a szivárgást meg akarjuk akadályozni, a pelenka nem lehet nagyon vékony sem. Az, hogy a pelenkát mikor cserélik le, leginkább a gyermek gondviselőjén múlik. Sokan azt gondolják, hogy a pelenkát minden nap rögzített időpontokban érdemes lecserélni, mások szerint érdemes ennél rugalmasabbnak lenni, és a „szükséghez” alkalmazkodni, és megint mások szerint a pelenkát közvetlenül az ürítés bekövetkezte után le kell cserélni. Bizonyos pelenkákat jelző csíkkal látnak el, mely nedvesség hatására elszíneződik, így könnyebben meghatározható a csere szükségessége.

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog