x
Weboldalunk használatával jóváhagyja a Cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint.
Termékek Menü

Lány gyermekek világnapja - Október 11.

Tudtad, hogy ma van a lány gyermekek világnapja?

Gondoltam megosztom Veled, mi is áll ennek az eseménynek a hátterében, miért is alakult ki. íme:

Az UNICEF legfrisebb becslései szerint minden harmadik – 20 és 24 év közötti – nő 18 éves kora előtt ment férjhez. Közülük 23 millióan még 15 évesek sem voltak amikor megházasodtak. Az UNICEF a Lány gyermekek világnapja alkalmából a gyerekházasság kockázataira és következményeire próbálja felhívni a figyelmet.

Bár az elmúlt 30 év során a gyerekházasságok száma csökkent, rengeteg dél-ázsiai, kelet-afrikai és közel-keleti országban még mindig bevett szokásnak számít a lányok korai kiházasítása, annak ellenére, hogy azt tiltja a törvény .

A korai kényszerházasságoknak súlyos következményei vannak. Az ilyen házasságba kényszerült gyerekek jobban ki vannak téve az erőszaknak, a kizsákmányolásnak, és veszélyeknek. Sokukat házi rabszolgaként tartják, megfosztva jogaiktól. Ezek a gyerekek általában nem járhatnak iskolába, és a terhességük során jóval nagyobb az esély arra, hogy belehalnak a szülésbe. A fejlődő országokban a 15-19 éves lányok közül a legtöbben
(kb. 45-50.000-en) a szülés során halnak meg. Azok a lányok akik 15 éves koruk előtt szülnek, akár ötször nagyobb eséllyel halnak meg a terhesség során mint azok, akik 20. életévük után adnak először életet kisgyermeküknek.

Világszerte körülbelül 400 millió nő ment gyermekként férjhez. Ez azt jelenti, hogy a nők 40%-a házasodott meg 18 éves kora előtt.

Az UNICEF támogatta a Gyermekházasságokat tiltó egyezmény (Child Marriage Prohibiton Act 2006) elfogadását Indiában, 2006-ban. Azóta folyamatosan szorgalmazza a gyermekházasságokkal kapcsolatos nemzeti stratégiák kidolgozását és végrehajtását.

Tartalomhoz tartozó címkék: hír Blog