x
Weboldalunk használatával jóváhagyja a Cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint.
Termékek Menü

Add, vagy ne add? Tényleg kellenek a védőoltások?

Újra és újra felmerül a kérdés: fontosak-e a védőoltások? Miért van az, hogy Magyarországon sokkal több oltás kötelező, mint a környező nyugat-európai országokban és az Egyesült Államokban? Tényleg csakis így előzhetők meg bizonyos betegségek? Szakértő segítségével ennek jártunk utána.

Ha pedig Európa, akkor Németországban is közel azonos a helyzet. Egy általunk megkérdezett német gyermekorvos szerint ugyan náluk sem kötelezőek az oltások, azokat mégis mindenki beadatja a gyermekeknek, hiszen senki sem akarja megkockáztatni, hogy a kicsik komoly betegségeket szedjenek össze.

 

Tényleg okozhat betegséget az oltás?

A védőoltásokat ellenzők sokszor azzal is érvelnek, hogy az oltás veszélyei között szerepel például egyes autoimmun betegségek kialakulása. De tényleg okozhat ilyen gondokat egy védőoltás?

„Az oltások biztonságossága felett egy igen kiterjedt rendszer van. Egy olyan autoimmun betegségről sem tudunk, amit védőoltás okozott volna. Az ilyen betegségeknél nagyon sok tényező játszik szerepet, nem lehet csak az oltást okolni. A védőoltások azért is nagyon fontosak, mert így is maradt rengeteg betegség, amiket nem védhetünk ki. De amiket ki lehet oltással, azt érdemes kihasználni” – vallja dr. Mészner Zsófia, és hozzáteszi: nagyon lényeges az is, hogy mindenkit akkor oltsanak be, amikor az a legoptimálisabb.

„Ha valaki lázas, kivizsgálás alatt áll, vagy még nincs tisztázva, hogy pontosan mi a betegsége, akkor halasszuk későbbre az oltást. A csecsemőknél is igaz ez. Ha pedig az megnyugtatja a szülőket, kérjék a gyermekorvost, hogy tájékoztassa őket az adott oltás fontosságáról, hogy ne maradjon senkiben kétely afelől, miért is szükséges igazán a védőoltás.”